Europees totaalverbod op zeehondenbont

4 03 2009

Een europees totaalverbod op zeehondenbont is recent goedgekeurd in de commissie interne markt en consumentenzaken van het Europees Parlement, zoals we kunnen lezen op de weblog van CD&V politica Marianne Thyssen.

Hiermee volgt Europa het voorbeeld van België die als eerste land van de EU zeehondenbont en afgeleide producten verbood.

Ik kan dit alleen maar toejuichen. Het is reeds jaren dat deze onmenselijke praktijken worden aangeklaagd. Jaren zoals Canada, Namibië of Rusland draaien er namelijk hun hand niet voor om, om dit soort schaamteloze praktijken uit te oefenen in naam van de internationale bonthandel:

Zoals je ziet…ze voelen er niets van, direct dood (ja, ik ben andermaal sarcastisch):

Op de website van dierenrechtenorganisatie GAIA kunnen we het volgende lezen: GAIA

Met een ruime meerderheid van 25 stemmen tegen 7 stemde de Interne Marktcommissie van het EP eergisteren voor een EU-totaalverbod van de handel in zeehondenproducten. “Daarmee komt een EU-verbod op de handel in zeehondenproducten een serieuze stap dichterbij”, zegt een tevreden GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Het is mij ook duidelijk dat de internationale bonthandel maar dient in te zien dat deze wrede jacht ook niet ecologisch te verantwoorden is.

De voorbije 10 jaar is de zeehondenpopulatie in Rusland met een derde afgenomen tot 200 000 dieren, als gevolg van de smeltende ijskappen en de jachtdruk. Russische jagers slaan nog geen twee weken jonge pups de schedel in om hun witte vacht, zeer gegeerd door de bontindustrie, niet te beschadigen

Ook in onze regio’s vallen de zeehondenpopulaties terug. Volgens de guardian:

Salmon farmers could be expelled from one of the UK’s leading animal welfare schemes if they continue shooting seals in large numbers, after scientists warned that common seals are suffering a catastrophic decline

Animal rights groups allege the steep fall can be blamed partly on some salmon farmers in Scotland who secretly and unnecessarily shoot up to 5,000 seals each year because the animals could break into fish farm cages.

Dit recente artikel staat in sterk contrast met eerdere beweringen die werden gemaakt door de visserijsector in Groot-Brittanië, zoals we kunnen lezen in een artikel (6 november, 2006)van de BBC.

The Mallaig and North-west Fishermen’s Association has added its voice to a call for a debate on a seal cull.

Culling was stopped in the late 1970s and fishermen have said seals are to blame for declining numbers of commercial fish stocks.

Grey seals are protected under the EC Habitats Directive.

In 2001 werd dit onderwerp ook al ter sprake gebracht en toen sprak men zich ook uit voor een ‘cull’. We mogen van geluk spreken dat dit niet werd gedaan, of er waren geen zeehonden meer. Dit soort zaken toont ook aan dat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn met het ecologisch evenwicht en dat we met de grootste omzichtigheid dienen om te gaan in verband met ‘commerciële interesses’.

The Guardian (2001)

The Scottish fishing industry estimates that the seal population has grown from around 30,000 at the time of the last cull to almost 120,000 today. Although the animals are much loved by the public, fishermen say they pose a real problem.

Fishermen estimate that grey seals consume around 200,000 tonnes of fish in Scottish waters each year – which is more than they are allowed to catch under EU quotas.

Wat een geluk dus, dat geen gehoor werd gegeven aan de vraag tot zeehondenjacht in Europa. Dit bewijst ook dat de cijfers waarmee getoverd wordt door voorstanders van dit soort zeehondenjachten (lees: vaak bonthandelaars), best met een korretje zout worden genomen wat mij betreft…

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: